Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« Valentijnsdag | Artikel Overzicht | Zak en As »

:: zondag, 16 juni, 2002

Mannelijkheid

De afgelopen weken heb ik aan verschillende vriendengroepen en binnen de familiekring, laten weten waarmee ik bezig ben, op het gebied van het onderzoeken van mijn mannelijkheid. Ik vertel over deze site, over de boeken die ik lees, over de stappen die ik onderneem, over de oefeningen die ik doe, enz.

De reakties zijn zeer verschillend, maar het is zelden dat ik direkt vanaf het eerste moment herkenning mag meemaken. Nu weet ik ook wel dat dat aan mijn manier van communiceren ligt. En toch is er volgens mij meer aan de hand. En soms natuurlijk ook niet, als de issues die ik op tafel leg, inderdaad alleen maar mijn issues en vragen zijn en voor de ander gewoon non-issues.

Als ik begin te praten over de verantwoordelijkheid van mannen, of juist het gebrek daaraan, roep ik vaak weerstand op. Ik heb het dan over de aanwezigheid van een man binnen een relatie, over het contact tussen vaders en zonen, vaders en dochters, bijdrage aan de gemeenschap (verenigingen, familie, enz). Ik krijg dan vaak te horen dat het voor hen toch heel anders is, of dat het ergens anders (ander land, andere cultuur) niet beter is.

Als ik begin te praten over hoe mannen soms niet loskomen van hun moeder en bijgevolg die ballast meeslepen in hun huidige relaties, zijn de reakties soms ronduit vijandig. Ik kreeg zelfs de vraag hoe ik aan al die tijd kom voor dit soort onzin.

Als ik begin te praten over de beperkte beleving van erotiek en sex, slaat het ongemak zo mogelijk nog harder toe. En daar is het mij eigenlijk allemaal niet om te doen. Ik ben niet bewust bezig anderen, mannen EN vrouwen van mij te vervreemden. Ik ben juist op zoek naar reisgenoten. En dat kan alleen maar als ik duidelijk maak wat voor reis ik voor ogen heb. Als ik duidelijk ben.

Het werd me tegelijkertijd ook duidelijk dat het een reis is die ik altijd alleen zal maken. Het doet me denken aan Luke Skywalker die door Yoda het woud ingestuurd wordt. Hij moet die reis alleen maken en komt alleen datgene tegen wat hij zelf meeneemt. Het Goede en het Kwade.

Om de analogie door te trekken, ik heb ondertussen zelf ook een eigen Yoda gezocht en gevonden. Het is al vaker gezegd en beleefd. Ik kom op ieder moment in mijn leven de mensen tegen die me verder kunnen helpen. En eigenlijk is het niet zo zeer een kwestie van zoeken, als wel de tekens durven zien en lezen.

Ik heb heel veel vragen en lang niet zoveel antwoorden. Ik ben niet beter dan de voorbeelden die ik aanhaalde in mijn gesprekken met vrienden, familie en kennissen. Genoeg redenen om te reizen. Sterker nog, de reis is al begonnen. Een toost op alle toekomstige reisgenoten en vriendschappen!

door | Bryan :: [reakties (2)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost