Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« Champagne | Artikel Overzicht | Kritische Massa: Projecten I »

:: vrijdag, 23 augustus, 2002

Eigenwaarde

Oooh, waardering heerlijk wanneer het je toevalt. Maar wat als die warme douche uitblijft? M'n woordkeuze is natuurlijk al niet helemaal zuiver meer. Het spreekt namelijk een behoefte uit, waarbij, als de invulling uitblijft, er een gemis wordt ervaren. Er is natuurlijk niks mis met genieten van complimenten en applaus.

Het wordt anders als je niet meer zonder kunt. Wanneer je je eigenwaarde daaraan gekoppeld hebt. Je ziet het in zoveel vormen om je heen. Bijvoorbeeld, als de een tegen de ander zegt "Īk hou van je" en als de ander dan niet hetzelfde terug zegt, dat de een dan weer teleurgesteld is en aan zichzelf begint te twijfelen.

Of het dwangmatige naar complimenten vissen. "God, ik zie er niet uit vandaag!" - "Wel nee, dat beeldt je je maar in. Jij ziet er altijd geweldig uit!". Of iets van die strekking. Als je de ander echt een plezier wil doen, moet je dat voor de verandering gewoon eens beamen. "Ja, ik had het je zelf al veel eerder willen zeggen. Je kunt zo echt niet over straat". 10 tegen 1 dat het snel gedaan is met dit soort aandacht vragen.

Daar waar je het nog sterker tegenkomt, is in de dating scene. En dan vooral vanuit mannen. Veel mannen lijken van die hongerige puppies, die je echt alle truukjes kunt laten doen voor dat ze een nep-bot krijgen om op te kluiven. "Zit, Zit, Geef poot, geef poot, Lig dood, Haal stok". Daarmee halen ze niet alleen zichzelf omlaag maar maken ze ook honden belachelijk. IK bedoel een hond is een hond en die vindt het gewoon leuk om onvermoeibaar stokken op te halen. Daar is ie hond voor. Zijn beloning en plezier ligt in juist datgene wat hij op dat moment aan het doen is.

Veel mannen in de dating scene verloochenen zichzelf door niet te zeggen wat ze werkelijk denken. Zodra ze tijdens het flirting proces merken dat de partner met afkeuring op een opmerking of idee reageert, zijn ze bereid de opmerking zodanig af te zwakken tot er weer goedkeuring gloort bij de gesprekspartner. Pfhoe, dat was op het nippertje - we zijn nog steeds in de running!

En dat allemaal om te voorkomen dat er iets tussen zou kunnen komen op weg naar het hogere (lagere?) doel. Ongemerkt verworden ze hiermee tot de schoothondjes waar je als vrouw meestal nou net niet die lust-opwekkende gevoelens voor hebt.

Draai het eens om. Zodra je merkt dat de ander afhaakt, zeg dan zoiets als "Ik merk dat datgene wat ik net zei blijkbaar niet strookt met hoe je zelf in het Leven staat. Wat in mijn opmerking roept die reaktie op?". Je blijft hiermee bij jezelf en je communicatie blijft open en je nodigt de ander uit om met een eigen mening te komen. Kortom er is een gesprek gaande. Je hoeft je eigenwaarde niet bij te stellen, want die is niet afhankelijk van wat een ander over jou denkt.

Geniet eens van de ruimte die het geeft als niet iedereen het altijd met jou eens hoeft te zijn. Dat maakt je alleen maar tot een interessantere (gespreks-)partner. Geloof me niet maar probeer het zelf uit. Misschien wordt het wel tijd voor de Men At Work on-line Flirting Course. Heb genoeg ideeën, dus laat maar weten of het je wat lijkt. (Ja, dat mag ook anoniem).

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost