Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« Do The Right Thing | Artikel Overzicht | Jager, waar is je buit? »

:: woensdag, 15 januari, 2003

Prostitutie I

Ik ben net terug van een prachtige vakantie op Cuba. Alle stereotypen zijn er waar gebleken. Prachtig weer, rum, sigaren, muziek, veel mooie muziek, oldtimers en prachtige vrouwen. Gelukkig werd dit alles gecompenseerd door de nukken van een communistisch systeem dat op z'n laatste benen loopt: spaarzaam gevulde vitrines, rijen voor de winkels, veel Big Brother politie op straat en een verveeld arrogant bureaucratisch ambtenarendom.

Terug naar de soms zeer opdringerige Cubanen die mij als toerist het gevoel gaven niets meer te zijn dan een wandelende beurs gevuld met Amerikaanse dollars. Het duidelijk maken dat je meestal niet geinteresseerd bent in de aangeboden diensten kan soms zeer vermoeiend zijn. Daar staat dan weer tegenover dat de aardige Cubanen die je tegenkomt dan ook weer superaardig blijken te zijn. Die dollar-focus is natuurlijk te verklaren uit de 'zegeningen' van ruim veertig jaar Revolutie. Viva la Revolucion, siempre.

Terug naar die aangeboden diensten. Er lopen echt prachtige vrouwen rond op Cuba. Helaas zijn veel daarvan, in de grote steden die wij hebben bezocht, werkzaam in de prostitie. Ik kan een enorme charmeur zijn en geniet van flirten maar op Cuba was dat wel het laatste waarmee ik bezig was. Als je daar een vrouw langer dan twee seconden aankijkt loop je het risico de dame de rest van de dag niet meer kwijt te raken.

Dit klinkt veel grappiger dan het is. In feite was het heel schrijnend en liep ik vaak met het gevoel rond dat het allemaal niet klopt. Je ziet daar veel Europese (en Amerikaanse) mannen rondlopen met een Cubaanse schone aan de arm waarbij het niet moeilijk raden is naar de achtergrond van die relatie. Vaak zijn het mannen waarvan je verwacht dat ze in de eigen omgeving niet in staat zouden zijn om met een dergelijke schoonheid aan de arm rond te lopen. Out of their league so to speak.

Mannen zien lopen met dames die de leeftijd van hun dochters hadden kunnen zijn. En alles in openheid op terrassen en in restaurants. Het economisch motief van de dames is te begrijpen maar niet werkelijk te bevatten. Daarvoor zul je het geleefd moeten hebben. De verhalen kunnen zeer schrijnend zijn. Families die onderhouden kunnen worden door de 'bijverdiensten' van dochterlief, de stille hoop op een mogelijkheid Cuba te kunnen verlaten, etc.

Het gaf me een onbehaaglijk gevoel. Ik was in gedachten op zoek naar een oplossing voor deze situatie, deze toestanden. Ik had het er over met de twee vrienden met wie ik op vakantie was. Ook zij hadden de antwoorden niet. En ben ik nu roomser dan de paus? Is het werk als ieder ander werk of verlies je er inderdaad een stuk van jezelf mee? Alles wat ik er nu verder over zou schrijven is puur theorie. Ik heb wel eens overwogen om me eens aan te bieden als gigolo. Naast ongezonde nieuwsgierigheid ben ik wel benieuwd naar het effect op mijn gevoel over mezelf. Puur om te onderzoeken naar wat het betekent om die keuze te maken. Goed, de antwoorden zijn er nog niet, in ieder geval niet op micro niveau. En misschien is het een probleem dat geen probleem is. Of is dit naief de ogen sluiten? Vragen, vragen en nog meer vragen.

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost