Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« Prostitutie I | Artikel Overzicht | Rituelen »

:: vrijdag, 11 april, 2003

Jager, waar is je buit?

Lopend door een koud en winderig Rotterdam, kwamen een goede vriendin en ik langs een geldautomaat waar een mooi geklede vrouw net haar zaken ging doen. De man die erbij hoorde liep erbij in z'n afgedragen spijkerkloffie. Nu is het natuurlijk een grote aanname, maar we gingen er maar even vanuit dat die twee een relatie met elkaar hadden.

Het bracht ons op een fenomeen dat iedereen wel eens meegemaakt zal hebben. Bij veel stellen (m/v) zie je dat de vrouw veel aandacht aan haar uiterlijk besteedt en dat dat voor de man juist de andere kant op lijkt te gaan, naarmate de relatie vordert. Het lijkt voor de man juist de sport er zo oninteressant mogelijk uit te zien. En natuurlijk gaat het hier niet zo zeer om de kledingkeuze als wel om de presentatie. Het is bijna onvoorstelbaar dat diezelfde man ooit eens in staat is geweest om het hart van diezelfde vrouw te veroveren.

En beiden lijken er zo op het oog vrede mee te hebben. Maar wat is hier nu eigenlijk aan de hand? Is het een stilzwijgende afspraak? Is het een complot? Is het idee dat hij er zo onaantrekkelijk mogelijk bij moet lopen om eventuele concurrentie weg te houden? Is het idee andersom dat, nu de buit binnen is, de energie nu gestoken kan worden in andere zaken?

Ooit was hij een krijger. Een vermetel krijger die andere gegadigden voor haar hand in heroische veldslagen heeft verslagen en op de vlucht heeft gejaagd. Een jager die met geduld, creativiteit en vernuft de vallen heeft gezet, het wild heeft verschalkt. Een koning die fier rijdend onder zijn eigen bannier zijn land overzag, moe maar voldaan van de veldtocht terugkeerde en regeerde met wijsheid en mildheid.

Ik heb twee katjes die de komende maanden weer thuis zullen komen met zelfgevangen vogeltjes en veldmuisjes. Ze komen me dan altijd even bezoeken in mijn werkkamer met de buit in de bek. Die leggen ze dan achter mijn stoel neer en wachten dan net zo lang tot ik hun jachttrofee heb aanvaard. Ik hoef me daarvoor alleen maar even om te draaien en een knikje te geven. Meestal pakken ze hun buit dan meteen op en gaan die in een stil hoekje liggen oppeuzelen. Maar in al die keren dat het zo liep, heb ik ze niet een keer kunnen betrappen op een verontschuldiging voor het feit dat ze jagers zijn! En ik weet dat wel te waarderen.

Van diezelfde vriendin waarmee ik op stap was hoorde ik een verklaring voor de ont-manning van die bijna ontzichtbaar geworden mannen. Zij had die verklaring ook weer van een trainer die zich met Oosterse filosofieen bezig houdt. Volgens hem wordt die ont-manning in de hand gewerkt door het feit dat veel mannen in relaties niet meer het voedsel eten dat ze gewend waren te eten. Ze krijgen nu het voedsel dat hun partner gewend is om klaar te maken. Hij verliest bijgevolg meer van zijn glans.

Vul voor 'voedsel' maar alles in wat je kunt bedenken, en het plaatje wordt steeds minder rooskleurig. Een andere vriendin verzucht bij het zien van dit 'type' man: Jager waar is je buit? En misschien is dit wel de juiste vraag. Waar zijn de avonden dat je met andere jagers rond het kampvuur zat? Waar zijn de listige invallen waarmee je je prooi om de tuin leidde? Waar is je gave van het verhalen vertellen rond datzelfde kampvuur? Waar zijn je rituelen om de jachtgoden gunstig te stemmen? Want geloof me, je wordt gemist moedige jager. Meer dan je misschien ooit zult beseffen.

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost