Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« Bruggen bouwen | Artikel Overzicht | Het Nut van het Leven »

:: dinsdag, 13 mei, 2003

Mannen en Geweld

Een vriendin van me kwam, als voorbereiding op een symposium over 'Mannen en Geweld' op deze site terecht. Nou hou ik m'n hart vast als juist zij, als zwaar overtuigd feministe, de voorbereiding doet voor een symposium met dit heftige onderwerp. Maar dat op zich is al een heel artikel waard.

Ze stuurde me een link naar een Artikel van René Diekstra, Geen Mannen, Geen Oorlog. Een meer dan interessant artikel waarin Diekstra zich o.a. bezig houdt met de vraag wat het mogelijk maakt dat de ene groep mannen de wapens opneemt tegen een andere groep mannen.

Onderzoek schijnt uit te wijzen dat dat voornamelijk cultureel bepaald wordt. Mannen zijn het makkelijkst te bewegen tot oorlogsvoering daar waar er een zwakke emotionele band met andere mannen wordt gevoerd. Olie op het vuur is de vaak aanwezige competitie tussen mannen. Oorlog voeren is moeilijk als je de ander als een deel van jezelf ervaart. Tenzij je natuurlijk niet van jezelf houdt en graag de competitie met jezelf aangaat. Het stuk van Diekstra is impliciet een pleidooi voor meer zinvolle, emotioneel rijkere banden, relaties, tussen mannen.

Tenslotte sluit Diekstra af met het voorstel voor een nieuwe mondiale organisatie: The World Male Friendship Organisation, WMFO. Ik vind het zelf een briljant idee en heb al visioenen van initiaties, projecten, eervolle vermeldingen, logo's, badges. De regio Nederland heeft bij deze al een lokale WMFO. Care to join me?

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost