Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Artikels
« De regels van het spel | Artikel Overzicht | Niet Zo Maar Zo! »

:: zaterdag, 13 maart, 2004

Heisenberg's Onzekerheidsprincipe

n 1927 formuleerde Werner Heisenberg een fundamentele quantummechanische eigenschap van de elementaire deeltjes:

In leken taal is dat ongeveer zoiets als: hoe precieser je het een probeert te bepalen des te minder weet je van het andere.

Ik had laatst een vriend aan de lijn en we hadden het over hoe we vaarden in onze relaties. Één van de dingen die we herkenden was hoe onze partners de behoefte hadden aan duidelijkheid van onze kant. En generaliserend stelden we dat vrouwen vaker en meer behoefte hadden aan duidelijkheid dan wij. Mind you, dat is geen oordeel over goed en slecht.

Maar simpelweg beseffen dat dit weleens zou kunnen spelen kan al veel schelen in de communicatie.

Voorbeelden? Vaak als een vrouw iets plant dan is er rekening gehouden met alle wensen en mogelijkheden van de betrokkenen. En dit al vaak maanden vooruit. Vraag een man wat hij volgend weekend gaat doen en hij krijgt het gevoel dat je hem vraagt de toekomst een jaar vooruit te voorspellen. Als het zover is zullen we wel zien wat we gaan doen, toch?

En dan de valkuil van de vraagstelling. Als vrouw stel je de vraag: wat wil je komend weekend gaan doen? Als man antwoord je dan: IK wil/had gedacht om.... en dan iets wat jij, de man, wilt doen. Jammer, jammer. Want in feite beantwoord je de verkeerde vraag. De niet gestelde vraag luidt namelijk: Zullen we eens praten over wat we dit weekend (samen) kunnen gaan doen?

En om bij hetzelfde voorbeeld te blijven. Wanneer je dan als man antwoord geeft op wat je wilt doen dit weekend en het blijkt een samen-aktiviteit te zijn dan laten we vaak achterwege om te laten weten dat we het leuk vinden dat/als zij meegaat/meedoet. Waarom het voor de hand liggende vermelden? Weer jammer. Dit stukje duidelijkheid maakt namelijk heel veel verschil in de perceptie. En niet alleen voor vrouwen.

Nog een voorbeeld? Antwoord op een vraag van haar dat je het nog niet weet en vaker wel dan niet zal de volgende vraag zijn: En wanneer weet je het wel?

Vul maar aan met je eigen voorbeelden. Of het zou moeten zijn dat ik de enige ben die hier 'weleens' tegenaan loopt en dan mag je overal waar 'man' staat 'Bryan' invullen. :-)

Hoe dan ook, dit verklaart voor mij waarom Heisenberg's Onzekerheidsprincipe eerder door een man dan een vrouw geformuleerd had kunnen worden. Onduidelijkheid in een duidelijk kwantificeerbare vorm. And now, let it be.

door | Bryan :: [reakties (1)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost