Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Books
« De Terugkeer van de Koning | Boek Overzicht | Goden in elke man »

:: vrijdag, 23 augustus, 2002

A Prayer for Owen Meany

Een boek van de hand van John Irving, de man die ons ook 'The World according to Garp' gaf. Die laatste is briljant verfilmd met Robin Williams in de rol van Garp. A prayer for Owen Meany is niet Irving's laatste boek maar wel een van zijn beste.

Het verhaal draait om de kleine fysiek misvormde Owen Meany en zijn relatie met zijn vriend John, de ik-persoon in het boek. Het zal misschien niet Irving's direkte bedoeling zijn geweest maar alle belangrijke mannen-thema's worden er in uitgewerkt. De zoektocht naar een onbekende vader, de schok van het vinden van die vader, het verlies van de moeder, je plaats vinden binnen een groep, vriendinnetjes en God. God? Ja God, ergens in geloven en daar dan ook voor durven staan.

Nou moet je een Irving eigenlijk niet bespreken, de verhaal wendingen zijn eigenlijk te absurd om hier weer te geven. Subtieler dan 'The World according to Garp' en zeker ontroerender.

Er is nog een halfslachtige poging gedaan om het verhaal te verfilmen maar er gebeurt zo ontzettend veel in het verhaal dat de makers niet verder kwamen dan de jeugdjaren van Owen Meany en zich gedwongen zagen hem een vroegtijdige dood te laten sterven. En dat pleit zeker voor het boek.

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost