Deze site functioneert beter en ziet er radicaal anders en beter uit in een browser die web standaarden ondersteunt. Bij gebruik van een dergelijke browser is dit bericht niet zichtbaar. Deze site is evenwel toegankelijk voor iedere browser of Internet device. Mocht u geen dwingende reden hebben om uw huidige browser te blijven gebruiken, bijv. een geldende bedrijfsstandaard, dan wordt u uitgenodigd een moderne browser te installeren door deze link te volgen.

Men and Words : Mono-Poly
« MonoPoly (4) | MonoPoly Overzicht

:: maandag, 3 mei, 2004

(5) Jaloezie, de Gele Draak met Twaalf Koppen

Jaloezie is een emotie.

Ik merk dat ik me jaloers voel wanneer er vragen door mijn hoofd spelen als: Zou ze het met hem fijner hebben dan met mij? Of eigenlijk iedere vraag die maar een vergelijking in zich draagt. En daarmee zijn we volgens mij direkt bij de kern van die jaloersheid. Een vergelijking die voor mezelf mogelijkherwijs ongunstig uitvalt.

En net als bij de dokter, 'dokter als ik hier druk doet het daar pijn. Nou meneer dan maar niet meer hier drukken!', is de oplossing in feite ook zo simpel. Dit soort vergelijkingen brengt niemand iets. Maar gelukkig is het niet zo simpel. Ik bedoel, zo eenvoudig kan het leven toch niet zijn?

Jalouzie is voor mij niet hetzelfde als angst. Ik kan ook angst ervaren. Angst dat de ander eigenlijk niet voor polygamie heeft gekozen en dit alles als een tijdelijk experiment uitzit, totdat die leuke monogame man voorbij komt. En ze schijnen nog te bestaan ook: man, leuk en monogaam....

Er wordt wel eens gezegd dat die angst groter moet zijn in een polygame relatie omdat de kans om die ander te ontmoeten groter is. Volgens mij is het net andersom. Polygamie is een wel bewuste keuze. Veel bewuster in de meeste gevallen dan monogamie. De afspraken zijn explicieter. Het vraagt naar mijn idee juist meer commitment in plaats van minder. Het zou dus inherent tot een stabielere relatie kunnen leiden.

Jalouzie is nu een van die emoties die zich wel laat wegpraten. En daar bedoel ik mee dat het een unieke gelegenheid is om er met meerdere mensen over te praten. Natuurlijk met je partner, alleen al het laten weten wat je ervaart en voelt kan de scherpe kantjes eraf halen. Het blijft verhelderend om daar ook met anderen over te praten. Hun afstand tot jouw situatie kan je helpen om zelf even die afstand ook in te nemen, al was het maar voor een seconde en dan te zien wat je niet kon zien toen je er diep in zat.

Polygamie is meer nog dan monogamie gebaat bij duidelijkheid. Wat is het dat ik voel? Wat betekent dit voor mij? Wat wil ik er mee? Wil ik er iets mee? Is het iets van mij of is het een stuk conditionering? Heb ik geleerd om me zo te voelen als dit en dit gebeurt? Een groot onzoeksveld.

ik heb al een paar keer voor de voeten geworpen gekregen dat als je jaloezie ervaart, je (nog) niet klaar bent voor polygamie. Ik geloof dat dat een misvatting is. Ook ik ben niet vrij van conditionering. Ik weet wel dat dit nu mijn ding is.

Je wordt geen betere edelsmid door alleen maar nog meer uren gebogen over de boeken over de kunst van het edelsmeden door te brengen. Nee, je zult moeten creëren, je zult je ideeën vorm moeten geven, de oven hoog opstoken, de metalen laten vloeien, de werktuigen ter hand moeten nemen.

En net zo goed, kun je het in een relatie wezen alleen maar leren door, juist ja, in een relatie te wezen. En of ik nog aan het leren ben? Laat dat dan maar de niet uitgeschreven understatement van de dag wezen :-)

En die draak dan? Misschien is koppen afhakken niet dat wat we nu zoeken. Krijg al lamme armen als ik denk aan al dat gezwaai met een zwaard. En als bedreigde soort verdienen ze een ander soort aandacht. Misschien een reservaat in 'Er was ooit eens'- land...

Met liefde en plezier,

door | Bryan :: [reakties (0)] :: [link]

Powered by Movable Type & hosted by Cornerhost