Comments: De Helft plus 7

Hoi Bryan,

Leuk artikel en ik kan me wel iets voorstellen bij die regel maar denk ook dat de levensfase waarin je zit medebepalend is.

Voorbeelden:
Het leeftijdsverschil tussen een kind van veertien en een jong volwassene van twintig is immens en mijns inziens niet overbrugbaar. Neem deze zelfde mensen tien jaar later en de invloed van hetzelfde leeftijdverschil is volgens mij gereduceerd tot 0.

Dan een "randvoorbeeld". Volgens de rekenregel kan een man van zeventig dus zonder problemen daten met een vrouw van 42. Nu ben ik zelf 42 maar ik kan me niet voorstellen dat ik een liefdesrelatie met een man die de leeftijd van mijn ouders heeft ook maar enigszins boeiend zou vinden. Heeft denk ik weer alles te maken met het fenomeen levensfase.

Ik ben wel van mening dat de regel op kan gaan voor zowel mannen als vrouwen en voor alle vormen van relaties. Volgens mij speelt het verschil in ontwikkeling van de seksen maar gedurende een heel beperkte periode in je leven een rol. Sowieso denk ik dat -los van de seksuele aantrekkingskracht- een relatie eerder een mens-mens gebeuren is dan sec een man-vrouw item.

Dan heb je natuurlijk ook nog het aspect van je biologische leeftijd versus je kalenderleeftijd. Of, om maar een andere te noemen, de aantrekkingskracht op astraal niveau. Een aspect dat volgens mij niet leeftijdgebonden is, maar wel heel erg bepalend voor de mate van gelijkwaardigheid die je aanhaalt. Maar dat.... zullen dan wel die uitzonderingen zijn die de regel bevestigen.

Ingrid

Posted by Ingrid at november 13, 2003 06:23 am


Bevind ik me toch zomaar weer in de 'verboden' zone van je site hahaha. De helf + 7, interessant artikel, bedankt voor de uitleg/toelichting. ;)

Ik heb het eens voor mezelf bekeken en ik geloof dat het tegenovergestelde op mij ook van toepassing is. Dus + de helft van mijn leeftijd - 7. Apart, maar het klopt, dat is wel de ondergrens voor mij.

Grappig zeg. :)

Liefs,
Caroline

Posted by Caroline at november 13, 2003 09:01 am

Hi Bryan,
Het wordt een beetje zelfbevredigend wanneer ik als "Man At Work" reageer, maar ik vind het een leuk themaatje en ik ken de "regel" ook! Het feit dat van "de helft" uitgegaan wordt komt omdat vrouwen zich twee keer zo snel ontwikkelen als mannen. De constante 7 is gebaseerd op enig moreel besef: ben je 20 dan kan je nog net iemand van de bovenbouw middelbare school daten, ben je dertig dan is een begin-20er nog wel geaccepteerd, ben je 40, dan begint je "liefdeskaste" bij eind-20. Geheel maatschappelijk bepaald. Willen we onder de 7 duiken dan moeten nog flink rijpen, maar ik ken praktijkvoorbeelden uit m'n eigen familie die in hun midlife (50+) geen moeite hebben met "de helft plus nul". De factor 7 heeft dus de neiging om met de jaren wat af te nemen. Maar enfin, dit is de puur mathematische benadering die je van me gewend bent. Wil je dit thema van de relationeel-emotionele hoek bekijken dan is er een stukje intermenselijke diepte-psychologie nodig, ben ik bang.

Greetz, JP

Posted by Jan Paul at november 13, 2003 11:56 am

Er woedt nu al enkele weken een discussie op het Volkskrant Single forum over 'Oudere mannen' en 'Acceptabel Leeftijdsverschil'.

En ja hoor, ook daar kwam de gulden regel naar boven. Deze keer van een dame die die regel van haar oude vader te horen had gekregen.

http://forum.volkskrant.nl/forum/

Wel even aanmelden om deel te kunnen nemen aan de discussie. Is overigens gratis.

Zou overigens wel interessant zijn om te achterhalen hoe oud die regel eigenlijk al is. En of die regel ondertussen ook al gemuteerd is. Of die '7' voorheen een '5' was bijvoorbeeld. En waardoor die verandering is gekomen. Etc.

B-man

Posted by Bryan at december 11, 2003 05:06 am


*grin* Nee, de tegenovergestelde regel blijkt bij mij toch niet te kloppen... Heb mijn ondergrens namelijk inmiddels al schromelijk overschreden! ;)

Maar okay, over het algemeen klopt die regel (dus + de helft van de leeftijd - 7) NU wel, maar naarmate je ouder wordt is deze niet echt realistisch meer... Tja...

Saludos de Santiago,
Carolina

Posted by Carolina at december 11, 2003 05:31 am

Er wordt vooral over 'jonger' gesprokken, maar er zijn ook mensen als ik die op 'ouder' vallen.
Ben zelf een jongeman van 24 jaar maar val voornamelijk (het grootste gedeelte) op vrouwen tussen de 30-40 jaar. Die vindt ik het mooist, intelligentst, meest sexy, veel kennis/wijsheid in pacht (niet allemaal hoor ;-) enz.
Ja, noem het een tik ;-)

Posted by Rick at januari 1, 2004 05:21 am

Hoi Rick,

Een van de twee is dan "ouder" toch. En in jouw situatie is dat dan blijkbaar de vrouw. En als je dan "de regel" loslaat vanuit de oudste partner zal je zien dat het allemaal keurig in de marge valt:-).

Overigens verbaast jouw opmerking me niet. Het is een ander wijd verbreid fenomeen dat vrouwen tussen de dertig en pakweg veertig in de kracht van hun leven zijn. Iemand heeft me ook eens uitgelegd waarom dat zo zou zijn. Ze hebben de onzekerheid van het "meisje" zijn achter zich gelaten en het verval is nog niet ingetreden. Dat schijnt zo het veertigste levensjaar te gebeuren.

Voor de rest denk ik zelf dat het belangrijker is om je leven te delen met mensen waar je goed bij voelt - ongeacht de leeftijd. Het is toch een wat bizarre gedachte dat wij het feit of een relatie wel of niet levensvatbaar zou zijn, afmeten aan het verschil tussen twee getalletjes. Dat noem ik nou pas een tic:-).

Groetjes, Ingrid

Posted by Ingrid at januari 2, 2004 06:50 am

Ingrid schreef:
Het is toch een wat bizarre gedachte dat wij het feit of een relatie wel of niet levensvatbaar zou zijn, afmeten aan het verschil tussen twee getalletjes. Dat noem ik nou pas een tic:-).


Inderdaad! Love is ageless ;-)

Posted by Rick at februari 8, 2004 09:35 pm

Mwah, ageless is misschien wel heel erg ruimdenkend:-). Acceptabel leeftijdsverschil ter eigen beoordeling lijkt me politiek gezien een goede omschrijving.

Zelf moet ik er aan de ene kant niet aan denken om een relatie te beginnen met bijvoorbeeld iemand van tachtig. Kan me niet voorstellen dan ook maar iets in common te hebben.

En dat geldt natuurlijk ook voor iemand van zeventien die nog helemaal moet ontdekken dat dronken gewoon dronken en stoned gewoon stoned is. Heb ik ook geen zin meer in :-).

Maar daartussen is natuurlijk een scala aan mogelijkheden

Greetz, Ing

Posted by ing at februari 9, 2004 03:40 pm